top photo

Σπύρος Παπαλουκάς (Δεσφίνα 1892- Αθήνα 1957) , ο εικονογράφος της μικρασιατικής εκστρατείας

proedros

Τα λιγοστά διασωθέντα σχέδια του εικονογράφου Παπαλουκά καταγράφουν καθημερινές  σκηνές πολέμου, μορφές της Ανατολής , τη τραγική Καταστροφή της Σμύρνης, τη  σπαραχτική  διαφυγή των κατοίκων από τη θάλασσα.

Ο ζωγράφος της ελληνικής υπαίθρου και πρόδρομος της Γενιάς του ¨30 γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Δεσφίνα.  Ως έφηβος μαθητεύει στη τέχνη της αγιογραφίας, γίνεται δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι , όπου ήρθε σε επαφή με τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής.  Επιστρέφοντας στην Αθήνα, το 1921, ακολουθεί τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία, ως πολεμικός ζωγράφος της εκστρατείας.  Δημιουργεί 500 περίπου έργα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κάηκαν δυστυχώς, από οβίδα που έπληξε το τρένο, στο ταξίδι της επιστροφής.

Στο Άγιο Όρος, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο, μελέτησε τη φύση και τη βυζαντινή παράδοση.  Επηρεάστηκε βαθιά, αντλώντας δημιουργική έμπνευση και γαλήνη. Tα έργα του αποπνέουν τη πνευματικότητα του Βυζαντίου και αντανακλούν το φως των ιμπρεσσιονιστών.  Στη  χαρακτηριστική δική του παλέτα, χρησιμοποιεί μόνο τρία χρώματα πέρα από το λευκό, κίτρινο, κόκκινο και μπλε.

Διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας, καθηγητής της  Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,  έχει εικονογραφήσει το μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας , στην Άμφισσα.  Η πνευματικότητα των έργων του έκαναν το στενό του φίλο και συγκάτοικο στο Παρίσι , Φώτη Κόντογλου, να τον αποκαλέσει «αληθινό ασκητή της τέχνης του.»

Σχέδιο από την Μικρασιατική εκστρατεία

Σχέδιο από την Μικρασιατική εκστρατεία

Αγιογραφία από τον  Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ιερά Μητρόπολη Άμφισσας, Φωκίδα

Αγιογραφία από τον  Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ιερά Μητρόπολη Άμφισσας, Φωκίδα